FIFA 2001

loading...

Едва ли има човек, който да има нещо общо с компютри и да не е чувал за играта FIFA. Няма геймър, който да не се е срещал поне с някоя от частите, излезли до сега. Та може ли някой да устои на футбола (стига да не е заклет враг на физкултурата :-)). Това е спортът, който скарва и сдобрява дори дългогодишни приятели. Спортът, който кара малки, големи и още по-големи да се потят и да викат по стадионите...

И естествено, щом футболът има такъв магнетичен ефект, има и предприемчиви хора, които извличат полза от него дори и в компютърната сфера. Фирмата ЕА отдавна захапа футболната тематика и още от излизането на World Cup 94 държи челни позиции в производството на спортни игри. Безспорно е, че са правени и други футболни симулации. Излизали са и по-добри продукти от серията FIFA, но защо li никои не ги играе..?

Истината се крие в това, че винаги Electronic Arts са намирали най-атрактивния начин да пренесат футболната игра на екрана на компютъра. Удобен и достъпен интерфейс, лесен контрол над играчите, приятна за окото графика. Ето това са някои от големите предимства на ЕА. Факт е, че в изминалите няколко години те тъпчеха на едно място.

Разлика между FIFA 99 и FIFA 2000 почти нямаше. И май всички бяхме решили, че каквото имаше да се постига в тази сфера вече е постигнато. Да, ама не! Оказа се, че сме допуснали голяма грешка. FIFA 2001 се появи на хоризонта с целия си блясък и прелест. Една изцяло променена игра и същевременно все същият, лесно усвоим, приятно изглеждащ футболен симулатор.

Какво ново?

Първото, което бие на очи още при стартирането на играта, е обновеният интерфейс. В главното меню вече е добавена нова възможност за избор - Play Now. Вместо да се лутате из менютата, авторите са улеснили начина за избор на Friendly Match и директно са извели този бутон в началото.

Второто нещо, което кара всеки роден геймър да облещи очи и да поиска да изключи играта, е отсъствието на Bulgaria в списъка на националните отбори. Е, каквото сме надробили по световните футболни стадиони, това ще сърбаме! Слаб ни е отборът, няма го в играта. Е да, в нея има добавено едно ново първенство K-League. Това е жълтурско първенство, прикачено към играта единствено и само с комерсиална цел. По-нататък ще забележите и голямото количество реклами, наблъскани по стадионите и по самите менюта.