2006 FIFA World Cup

loading...

“Различна ФИФА, дали е възможно?!?”, написах аз преди няколко месеца по повод най-новото попълнение в поредицата спортни игри на ЕА, наречено FIFA 06. Сега, известно време по-късно виждам, че отговорът е: не, не е възможно. Не знам каква странна вълна на оптимизъм ме е била заляла тогава, но отсега ви казвам - ако сте очаквали позитивна статия за World Cup 2006, можете веднага да прелистите няколко страници, защото тази определено няма да е такава. Откровено казано съм огорчен. Огорчен съм и съм възмутен в какво се превърна една от най-добрите спортни поредици в историята (да не влизаме в дребнави спорове, просто приемете мнението ми на доверие). Докато разцъквах поредната версия, не дълго след като я бях инсталирал, ясно се виждаше, че това е същата ФИФА, която играехме и преди година, и преди две, и преди три. Не е мръднала дори на сантиметър. На всеки 365 дни, както и при специални събития като Шампионската лига, европейски и световни първенства, ни се предоставя още от същото, само че с внесени леки поправки, като за цвят.

Съжалявам, ако съм разочаровал някого, но лично аз не мога да си кривя душата и да казвам на черното бяло.

Виждате оценката. Може би сте съгласни с нея, може би не. Съгласен съм, че като продукт новата FIFA WC 2006 може би не заслужава толкова ниски оценки. Да, като сбор от съставните си елементи тя заслужава повече, като събрани на едно място песни, 3D анимации, картотечна точност на трансфери и имена тя вероятно трябва да получи поне петица. Само че няма да получи, поне докато аз отговарям за тези няколко странички ревю. Далеч съм от мисълта, че ще променя нещо в работата на гиганта ЕА естествено - това обаче е моето малко отмъщение към хората, съсипващи тази великолепна поредица. Поне тук, в това ревю, най-новият им “продукт” (защото съм сигурен, че костюмарите в лъскавите офиси по последните етажи на небостъргачите мислят за ФИФА-та просто като за продукт, който трябва да бъде продаден и от който трябва да се изкара някакъв кеш) няма да получи оценка 99/100. Не съм някакъв стар фифаджия и не се имам за Про - това са просто размишленията на фен, който от няколко години се опитва да гледа позитивно по отношение на поредицата и който за отплата получава настоящото WC (играта на думи не е съвсем случайна) 2006.

Търсенето на новости

се оказа задача с повишена трудност. Както подсказва заглавието, играта е посветена на едно от най-големите спортни събития на годината - световното първенство по футбол в Германия. То започва на 9 юни и ще продължи точно един месец. Участват 32 национални отбора, като българският за съжаление не успя да си извоюва място в групите. Това автоматично означава, че клубни отбори в играта няма да срещнете.

Включени са 127 сборни тима , като имате възможност да се опитате да се преборите за купата с всеки един от тях. От ЕА отново са се разровили за информация, този път по-надълбоко от когато и да е било. Освен актуална информация за съставите на тимовете и имената на играчите, на всеки loading екран, където преди имаше tips (то пък бяха едни подсказки - “пробвай различни камери, за да виждаш полето от различна гледна точка” - мерси за разяснението) има интересни факти тип “Знаете ли че?” за някоя от страните, участващи в мача, а на заден фон - гледки от държавата. Подлъган от красивите снимки на някои чуждестранни дестинации, пуснах мач с родно участие и какво виждам като фотоматериал? Някаква баба с мотика в ръка, а на заден план - трактор...! С цялото ми уважение към възрастната жена и без да съм някакъв особен националист, не мисля, че това е образът, с който искам чужденците да асоциират България. Надписът отдолу също беше интересен: “България има най-ниския прираст на населението в света” - благодарим, точно това знание ми трябва, за да управлявам българския отбор...