FIFA Football 2005

loading...

2004-та е щастлива за всички компютърни фенове на коженото кълбо – преди известно време се появи UEFA Euro 2004, а до два месеца ще се пръкне и тазгодишната FIFA. Не знам как на EA Sports не им омръзна да измислят все свежи идеи, с които обогатяват геймплея на най-популярния футболен симулатор за PC. Но е факт, че с всяка следваща част той става все по-добър.

Нова година, нова FIFA

Промените във FIFA 2005 в сравнение с изданието от миналата година са свързани предимно с геймплея, тъй като основните критики върху тази футболна поредица, са свързани с изискването за все по-висок реализъм. Първият въпрос, на който феновете държат да знаят отговора, е доколко e подобрен контролът над топката. В новата част особено много ще е наблегнато на начина, по който играчът ще си взаимодейства с нея в първия момент, когато тя достигне до него (независимо от височината, на която се намира). Обещанията са това съприкосновение вече да е реалистично. Досега топката просто се залепваше за крака на футболиста и си стоеше там като по чудо до момента, в който той не стреля или не подаде на друг.

За да направят играта още по-привлекателна във визуално отношение, разработчиците са добавили нови анимации и индивидуални точки на сблъсък в телата на всеки от играчите (които отчитат игра с крак, глава и гърди). При това положение първоначалната реакция на футболиста е много по-плавна и по-реалистична. От това, което мога да видя до момента в появилите се мини-трейлъри на играта, спокойно заявявам, че в това отношение момчетата и момичетата от EA Sports са се справили отлично. Същевременно тяхната нова система, наречена

First Touch


на практика ви позволява да контролирате топката в желана от вас посока, веднага щом тя се гарира до крака ви – да се завъртате, да се движите наляво и надясно и т.н. Всичко това става с помощта на едно доста ефективно и същевременно интуитивно управление. Ако пък играчът, който трябва да получи топката, тича с бясна скорост по терена, с едно натискане на клавиш ще може да правите така, че той да я пласира пред себе си, без да губи своята скорост.

На следващо място FIFA 2005 ще моделира движенията на играчите и поведението на топката много по-реалистично от преди. Например, когато решите да смените посоката, в която даден футболист тича, той вече няма да спира рязко, за да направи пас или да се опита да пресече топката, за да й удари една главичка. Напротив – човекът ще се извие плавно и при тази маневра дори може да пльосне на земята, както често става и в истинския футбол.

Козметични подобрения

Играта около страничните линии на игрището е също доста подобрена. Преди беше особено драматично, когато футболистът, без да иска, просто риташе топката извън очертанията, независимо от нашите къртовски усилия да се опитаме да стигнем до нея или да я овладеем в това пространство. Във FIFA 2005 ще можем съвсем спокойно да си припкаме край страничните черти, без да се притесняваме, че коженото кълбо може да излезе в тъч например. Футболистът просто ще прави автоматично абсолютно всичко възможно, за да предотврати това.

Очаква се също, че системата “Off the Ball”, на която бе особено наблегнато в миналогодишната FIFA, и която беше страхотна, но не особено добре реализирана идея, сега ще много по-изчистена и усъвършенствана. Когато поемете управлението на футболист, който не притежава топката, ще имате възможност например да се опитвате да я отнемете от противника, да се бутате, за да си проправяте повече свободно пространство, да направлявате останалите си играчи, докато някой от тях изпълнява тъч и т.н.