FIFA 06

loading...

Различна ФИФА, дали е възможно?!?

Дванадесет години изминаха от появата на първата ФИФА. Една дузина. Две петилетки и половина. Цяла епоха според мен. Каквото и да си говорим, играта направи много за жанра до този момент, а сигурно и ще продължи да прави. Може и да не е най-добрият футболен сим на пазара, няма да споря с различните фенски общности. Може да не е най-красивата, най-реалистичната или най-готината джитка, излизала някога. Но едно е сигурно - тя е една от най-епохалните.

Дванадесет години на какво?

Дванайсет години на развитие според мен. Не революционно, а плавно и на вълни. Все пак Рим не е бил построен за един ден, ако ми позволите да направя това сравнение. Да, много се изписа и изговори за застой, идейна дупка и т.н. и въпреки това, всяка година ние играем последната версия, а не циклим още на FIFA 2000, нали? Хайде да бъдем обективни поне за десет минути. Добре де, поне за пет. Само пет минути, след които можем да възобновим оплюването на комерса, ок?

Та за всичките тези години играта стартира като обикновен симулатор и непрекъснато гонеше целта да бъде Симулаторът с главно "С".

Тазгодишното издание за РС, озаглавено просто FIFA 06, се доближава най-много до тази идея. Виждали сме опити на ФИФА-та да стане телевизионно предаване и какво ли не, този път най-сполучливо ми изглежда определението "енциклопедия". Тоталният симулатор, в който има сбито по малко от всичко. Тук дори можете да напредвате в играта, без да изиграете дори един мач, но за това по-надолу.

Десетки промени!

Десетки, ама миниатюрни до такава степен, че човек да се съмнява новости ли са, пачнати бъгове ли са или си ги е имало и преди. FIFA style.

На първо място геймплеят е претърпял някои изменения. Вече отлепихме топката от краката на играчите във FIFA ’05; във UEFA 04-05 пък отлепихме и играчите един от друг - с други думи, дотогава, когато топката беше във владение на противников футболист, вашият човек се “заключваше” за врага си и общо взето орбитираше около него. От УЕФА-та насам това вече не е така и ще ви трябва доста по-голяма сръчност в пръстите, за да отнемете топката, вече дори не е достатъчно просто да блъснете вашия ритнитопковец в другия. Дори опитни ФИФА ветерани ще трябва да отделят няколко минути, за да свикнат с новия стил на игра.

Макар контролите да са същите, още със стартирането играта ви дава да разберете, че няма да я караме по старому - след създаването на профил, джитката ви пита дали искате да се пробвате срещу сборен отбор на звездите от близкото минало - Руди Фьолер, Ерик Кантона, все легенди от такъв калибър. Аз, оптимистично, смятайки се за опитен ветеран, се съгласих. Звездите ме отвяха с три на нула и ме пуснаха да си ходя по живо, по здраво...