Fifa 2002

loading...

Дали поредната Fifa ще се превърне в нов еталон в жанра или е просто поредното напудрено продължение? Всичко това ще разберете от John Motson и Andy Gray - днес и сега!

"За"

  • Суперреалистична графика
  • Раздвижена публика
  • Играта вече наистина може да се нарече "симулация".
  • Възможност за промяна на контролите.
  • Много лиги, отбори и първенства - около 90.


"Против"

  • Прекалено забавени движения на футболистите.
  • Неадекватно поведение на моменти.
  • Малък брой климатични условия.
  • Малък брой стадиони (пет).


"Добър вечер, уважаема публика, и добре дошли на поредното футболно дерби! Тази вечер ще имате шанс да наблюдавате дербито на века, хъмм, или не, по-скоро поредното дерби на века. Зад микрофона, както винаги, сме аз - John Motson, и моят събеседник - бившият футболист Andy Gray! Защо сме се събрали тази вечер тук, Анди? Разбира се, за да представим на многобройните фенове новата футболна симулация Fifa 2002. Какво можеш да кажеш като за начало Анди?

Ами, Джон, просто искам да призова публиката да не се вглежда в дребните, според някои хора, дефекти, а да погледне на играта като нещо глобално, нещо изцяло ново. "Хъмм, да, добри уводни думи, Джон. А сега идва моментът да видим и главните действащи лица в тазвечерното представяне. А те са ЕА Sports - хората, които превърнаха футбола в задължителна спортна дисциплина за РС-съвместимите компютри! Тази година те обещаваха нещо наистина нечувано, но ще видим дали очакванията ни ще се сбъднат. Нека продължим нататък и кажем какво ни готвеха ЕА. Те обещаваха изцяло нов графичен енджин, супервисок реализъм и много добро ниво на симулация. Защо ми се струва, че това го казваха всяка година, а, Джон?

Прав си, Анди. Но нека не прибързваме, нека! Да видим какво ще се случи тази вечер и дали ЕА Sports ще изпълнят заканата си. Освен всичко те се заричаха, че ще има много повече нови лиги, отбори и първенства. Обещаваха много добър саундтрак и перфектен интерфейс. Всичко ще стане ясно тази вечер. Връщаме се отново, този път директно на стадиона. Но след рекламната пауза.


Рекламна пауза...
Ето, че играта може да започне. Последни думи от теб, Анди?
Мисля, че успехът на Fifa 2002 е в кърпа вързан - с тази добра подготовка просто няма друг вариант, Джон.

Благодаря ти Анди, а вие, драги фенове, вече спокойно можете да се насладите на новата футболна симулация на ЕА Sports - Fifa 2002."


След един такъв надъхан увод от двамата коментатори просто няма как да не спомена някоя друга добра дума. Започвам със звука. В това отношение всички игри от серията Fifa винаги са били пипнати много добре и както винаги и версията от 2002 също по нищо не отстъпва на предишните части. Коментарът този път е по-детайлен и по-ненатрапчив, а John Motson и Andy Gray са наистина много добри в техните оценки за това какво се случва на терена.
Сега сигурно се питате защо започнах точно със звука. Вероятно защото това е единственото нещо, което почти не е изменено. Всичко друго е няколко класи нагоре. Като започнем с графиката и стигнем до геймплея. Във визуално отношение хората от ЕА са изпълнили обещанието си - този път Fifa-та наистина е с

изцяло нов графичен енджин

Движенията на играчите са напълно реалистични, всеки един футболист вече има много детайлна физиономия и може да прави истински гримаси и мимики. При неуспешен удар към вратата играчът се ядосва много истински, а за движенията и плонжовете на вратарите просто нямам думи. Всяка чупка на тялото им е ужасно истинска. В един момент започвате да се чувствате като пред телевизора.

Екипите на играчите също са пипнати. На една от картинките дори можете да видите Гонзо с фланелка на "Левски" и огромен надпис "МобилТел 2000" (рекламна пауза.. :-)). От останалите картинки също можете да се убедите колко добре изглежда самата игра. Общо взето тя напомня на добре анимираните филмчета от предишните версии, които бяха пререндирани. Сега енджинът придава на играта една мазнота и плавност, която тотално променя визията. Публиката също е променена. Вече няма да гледаме грозни статично спрайтове. Всеки човек от тълпата се движи, ръкопляска и крещи неистово. Това е голяма крачка напред в реализма и истинността, защото преди срещите изглеждаха леко натъкмени.

Променена е и индикацията за притежание на топката. Когато коженото кълбо е във ваше владение, това се отбелязва не с кръгче в краката на играча, а със стрелка над главата му. Камерите също са модифицирани към по-добро. Във Fifa 2001 беше направен опит за по-голямо динамизиране на играта чрез различните гледни точки, но опитът беше по-скоро неуспешен.