Fifa International Soccer 94

loading...

Всичко започна през далечната 1994 година. Големите жеги мъчеха малки и големи, а всички стояха пред телевизорите посред нощ. Световното първенство тъкмо набираше скорост, а нашите лъвове паднаха позорно от нигерийските маймуни. Разочарованието беше голямо, а надеждите български - малки. След това обаче нашите момчета влязоха в победна серия и Господ, който тогава (само) за малко бе българин, ни изпрати на четвърто място в света.

По същото това време, хората от Electronic Arts пуснаха "Играта" - футболна симулация на тема Световно първенство. Екраните на тогавашните 486-тици се превърнаха във виртуални стадиони благодарение на Fifa International Soccer 94. Това е и най-светлият момент за футболните РС маниаци, които оттогава до ден днешен получават своята ежегодна порция добър виртуален футбол.

Ако се върнем осем години назад, рискът някои от вас все още да са само планове в главите на родителите си става доста голям, затова няма да го правя (айде айде, може да не сме имали всички бради тогава, но чак пък толкоз - бел.ред.). Просто ще ви разкажа какво беше тогава - чисто и неопетнено.

Представете си резолюция 640х480. Представете си как на монитора си виждате само 256 цвята. Опитайте се сега да си представите Fifa 2002 в това положение, но без 3D-то. Ако това ви се струва невъзможно, просто погледнете картинките около текста. Така изглежда първата FIFA, началото на серията, превърнала се в култ за футболните фенове. Тя беше с революционни за времето си графически възможности и с псевдотриизмерните си футболисти, които имаха сенки, ще остане завинаги в спомените ни. Саундът на FIFA 94 беше адски добър и сериозният глас, който обявяваше "EA Sports - It's in the Game!" всеки път посрещаше жадните за игра геймъри. Отборите, които бяха включени за избор, наброяваха крупното число от 48, сред които гордо се мъдреше и българският национален тим. Поради факта, че работата по футболната симулация беше завършена преди световното първенство, нашите лъвове не се нареждаха сред най-силните. За съжаление пичовете от ЕА не бяха купили лиценза от FIFA и затова всички футболисти бяха с измислени имена. Това правеше джиткането доста забавно и на моменти дори смешно, като се има предвид, че имената бяха толкова нереалистични, та на моменти звучаха дори абсурдно. В менюто можеше да се избира езикът му - английски, френски, немски, италиански или испански. Като добавим и възможността за донастройки по самата игра - типове терени (grass или artificial) и климатични условия (hot, dry, damp или drenched), Fifa International Soccer 94 беше геймката с най-много възможности за доизкусуряване. Най-голямата новост тогава беше възможността за избор между action и simulation футбол. При Simulation модуса футболистите се изморяваха като в реалността и към края на мача едвам тичаха...