Fifa 2004

loading...

Естествено, че и геймърите вече се научиха - настане ли есен, идва време за футбол.

Най-яката част обаче се крие в това, че ЕА Sports всяка година знаят какво точно искат геймърите, и естествено всяка година им го предоставят.

Обаче технологиите се променяха, а с тях и изискванията на играчите. Сега обаче, след като ЕА вече са царете в спортния бранш и издават игри както за футбол, така и за ръгби, хокей, баскетбол, американски футбол и голф, технологиите и новостите в геймбранша като че ли забавиха своя ход. По този начин се оказа, че ЕА Sport все едно са достигнали върха, максимума на възможностите си. И ако преди ЕА имаха да ни изненадат с нещо всяка година, то сега нещата стоят малко по-различно. След като те вече са на черешата, вариантите пред тях са два: или да скочат на друг клон или да се сгромолясат с гръм и трясък. Какво точно с направили те, ще разберете, ако продължите да четете.

Мисля, че е редно още от самото начало да висъобщя, че според мен FIFA 2004 определено не е по-добра от 2003. Тя по-скоро е различна и по-малко атрактивна, но определено не е по-добра.

Ще започна с нещата подред

Менютата в играта са зле

Най-лесният начин да бъдат оприличени на нещо са долнокачествените PSOne менюта, които ОЧЕВАДНО не стоят добре за РС. Най-стряскащият факт е, че ЕА не са хора, които трябва да бъдат учени как се правят добри менюта. Те не само че вече са го правили многократно, но и адекватно динамизираха интерфейса на серията в продължение на 5-6 години. Сега обаче всичко е оакано. Шрифтовете в менютата са неясни, маркираните опции са в омазано бордо... всичко е долнопробно! По менютата никой не би повярвал, че му предстои да играе FIFA, те по скоро биха прилегнали на някои нискобюджетен сокър симулатор. Най-любопитен е фактът, че новостите са отбелязани със звездичка, та да не би случайно някой да си помисли, че във FIFA 2004 няма нищо ново. Лошото е, че още от този момент всеки геймър с традиции и самочувствие има странното чувство, че любимата му игра се е променила. Поне аз започнах да се чудя, дали това наистина е финалната FIFА, а както се оказа, наистина беше тя.

Графично новото творение на ЕА изглежда доста противоречиво. Лицата на футболистите например са моделирани прекрасно и по моему са най-добрите засега в серията. Същото обаче не може да се каже за телата на играчите. Те не са дотам детайлни и все още си личи, че са съставени от полигони и за съжаление не са на нивото, което всички бихме желали. Една от приятните графични екстри е фактът, че след игра на мръсен терен шортите на играчите почерняват и тениските им стават мърляви...

Терените също не са кой знае какво, като най-дразнещото при тях е контрастът, който се получава с топката. Става въпрос за това, че програмистите са се сетили, че топката отразява динамично светлината и са я накарали да изглежда като истинска. За сметка на нея обаче теренът отдолу стои като грозноват двуизмерен фон. Другата слаба част от графиката е публиката. Ако за NHL 2004 може да се каже, че е играта на ЕА с най-добра публика, то за FIFA 2004 спокойно можем да кажем, че е с

най-нелицеприятната публика


за последните 3-4 години. Феновете са плоски двуизмерни srite-ове, част от които са динамични, а другите - статични. Цялата тази бутафорна редица от лошо подбрани спрайтове ми напомня много на агитките от FIFA 94 или 96. Поддържащият персонал на стадиона (онези чичковци в жълти дрехи) също са направени бутафорно, като за тях разработчиците са решили да спретнат 3D глави и 2D тела... Хитро, а?